Una proposta per a Sentmenat

El Repte

Ara que el meu petit (6 anys) comença a pedalar de valent i em demana més aventura, m’esforço per definir recorreguts i rutes que li permetin avançar, progressar de manera còmode i sobretot segura: en el nostre entorn, a Sentmenat, això és una tasca molt complicada, un autèntic repte. Us puc ben assegurar que és tot un problema cercar el camí i la manera més segura i adaptada a un nen (de 4 a 10 anys) per a poder anar a llocs tan propers com el Castell de Sentmenat, la Font de Can Roure o la Font del Bou, el parc de la Riera, Can Vilar… i ja no diguem intentar connectar amb d’altres municipis veïns com Caldes, Castellar o Palau.

Com a pare, sovint penso “si en aquest creuament…seria molt més segur”, “si aquest camí estigués connectat amb… seria fantàstic”, “i si…” I he cregut oportú compartir els pensaments, i en definitiva propostes, de com millorar i fer más accessible a les famílies la xarxa de camins, pistes i corriols del municipi, existents, però no definida pas com a tal, per exemple com a itineraris saludables.

El problema

L’orografia i l’urbanisme de Sentmenat son els dos grans inconvenients que ho dificulten. El primer no te solució, t’has d’adaptar… i esforçar per superar-ho. El segon, pot ser solucionat amb accions efectives i una planificació de mobilitat orientada al ciutadà i que potencii la mobilitat a peu i en bicicleta, en definitiva promoure una vida saludable i sostenible per als ciutadans.

L’orografia: Sentmenat disposa d’un entorn certament privilegiat, amb un alt valor paisatgístic i una qualitat ambiental molt acceptable. Però el relleu que ens envolta també és capriciós i condiciona i molt tant la mobilitat interna com l’externa: carrers, pistes, camins i corriols amb pendents moderats a forts, de gran dificultat per a la canalla.

sentmenat
Vista aèria del territori de Sentmenat

Urbanisme: Sentmenat té una falta molt seriosa en quan a la mobilitat de vianants i en bicicleta: absència d’àrees de vianants en el casc antic, absència de carrils bici o carrers condicionats per, espais segregats (voreres) de mides insuficients per a garantir una mobilitat segura, còmode, confortable, no només en bici, en cotxet d’infants (qualsevol sentmenatenc o sentmenatenca sap els problemes que tens per caminar per la vorera…).

En definitiva, es necessita de propostes i accions per a millorar la mobilitat urbana de vianants en general, que aporti seguretat, confort, possibilitats al ciutadà per viure i compartir l’espai urbà i periurbà, conèixer el territori i el seu entorn; que permeti connectar els espais de lleure i joc que disposa el poble, actualment completament aïllats formant un trencaclosques… Accions i solucions que els pobles del nostre voltant disposen en alguna mesura, i que a Sentmenat sorprenentment no hi son, o no es coneixen ni es promocionen.

Les propostes

Afortunadament el problema te solució i no calen grans inversions (en algun cas potser si, depèn de l’ambició…) per aconseguir una millora substancial en la mobilitat de vianants a Sentmenat. En línies generals, les propostes o simplement idees poden anar orientades en aquests àmbits:

 • Corredor interior: personalment crec que aquesta és la proposta estrella, si es portés a terme Sentmenat guanyaria molt, moltíssim. Connectivitat dels espais de lleure i joc centrals del poble (Can Vilar – Riera – Castell) amb l’arranjament dels camins i corriols actuals, millora i creació de noves connexions, que permeti a una família passejar o pedalar de la Font de Can Roure a la Font del Bou de manera segura, còmode i agradable.

 

 • Zones de vianants: definició i establiment d’una àrea de mobilitat de vianants tancada al trànsit rodat en el nucli antic del poble, conjuntament amb un arranjament de les vies per anivellar voreres i tram central de carrer (com al carrer Nou i Passatge Escoles).
 • Pas de vianants: perquè no es disposa de més passos de vianants semafòrics com el de Can Ramoneda a la carretera C1415a a la resta del terme de Sentmenat? Hi han molts creuaments entre camins i carreteres que podrien permetre una major connectivitat amb la xarxa de camins i pistes forestals de l’entorn simplement afegint un pas de vianants en condicions.
sent004
Proposta de pas de vianants al final del carril bici de la C1415 amb el corriol de Can Palau Nord
 • Xarxa de carrers pacificada: definició i establiment d’una xarxa de carrers segura i adaptada que permeti travessar el poble: amb pacificació de la circulació (20-30 km/h) i minimització de la pendent, mínim esforç és igual a apte per a tothom. No es recomana la creació de carrils bici en nucli urbà, segregar el medi de transport pot ser un error, i a banda no es disposa de l’espai adequat (amb certes excepcions).
 • Carrils bici: no es recomanen, però si existeix la possibilitat i espai son una bona opció. El que si es proposa és connectar amb el nucli urbà l’únic carril bici existent al poble actualment, el de la carretera de Castellar, i que no dona cap servei (a banda de l’accés a l’escola…). Aquesta acció permetria accedir de manera còmode i segura al conjunt de camins que donen accés a Guanta, Can Vinyals, etc.

 

 • Itineraris: definició d’itineraris que permetin visitar de manera ordenada i senyalitzada els espais i llocs emblemàtics del poble i entorn de Sentmenat, a tall d’exemple com la xarxa creada per Polinyà, molt ben senyalitzada i definida. Perquè no a Sentmenat?
sent008
Xarxa d’itineraris de Polinyà, a peu o en bici, ben senyalitzats i documentats.

En el següent mapa es mostra el conjunt de propostes i en part permet fer-se una idea de la situació actual (camins i àrees d’interès desconnectades, camins necessitats d’arranjament, creuements perillosos,..). En cada element hi ha una breu descripció i indicació del tipus de proposta concreta, normalment de baix impacte i inversió, però que amb una ràpida execució permetrien una gran millora de la mobilitat. Fes clic sobre els elements del mapa per a obtenir la informació.

Crida

Aquest article s’ha redactat des de la responsabilitat d’un pare que es preocupa per l’entorn sobre el qual es desenvolupa el seu fill i fa vida amb la seva família. No te cap destinatari concret, només vol fer una crida a la reflexió als sentmenatencs i sentmenatenques, a observar, despertar i reclamar una millora del seu espai de mobilitat, d’accés al seu entorn. També és una crida als actors polítics, socials i econòmics municipals i comarcals, aquells que tenen la capacitat d’actuar, a la necessitat de prendre mesures per a millorar quelcom que s’està oblidant i degradant progressivament, la mobilitat per a les persones.

Per aquest motiu la proposta és una crida a totes les forces amb capacitat de decisió en el seu conjunt, i el més positiu seria que totes de manera conjunta impulsessin accions. Res de brindis al sol, aquí s’ofereixen propostes reals i realitzables, per a millorar la situació actual del nostre entorn urbà i que permeti connectar de manera més segura i accessible amb el ric entorn periurbà i natural que disposa el municipi en el seu territori.

També crec que seria bo que si s’aconsegueix despertar l’interès, aquest sigués vehiculat a través d’accions obertes a la ciutadania, ara que tant es parla de la política participativa, per a que les persones sentin que el projecte és seu, perquè en definitiva millorarà la seva qualitat de vida.

Aquest article restarà obert a la participació de tot aquell que pugui tenir interès en el tema. Qualsevol suggeriment serà ben rebut, les vostres propostes es poden afegir al mapa que, en aquest cas si, serà enviat a través de les xarxes socials als actors polítics amb capacitat d’actuació. No dubteu de deixar el vostre comentari en el post.

Salut i mobilitat!

7 comentarios sobre “Una proposta per a Sentmenat

 1. Em sembla interessantíssima i molt ben elaborada. Podríem presentar-la a l’equip de govern Potser abans caldria fer una comissió de treball per consensuar-la.
  Ah!! jo afegiria que a Sentmenat tampoc hi ha un pla de mobilitat per les persones amb discapacitat. Sembla mentida.

  Le gusta a 1 persona

  1. Hola Montserrat. Gràcies per l’atenta lectura, interès i bons comentaris. Actualment només es tracta d’una proposta generalista amb idees nascudes de les necessitats trobades en la mobilitat diària en bici o a peu. Una vegada s’ha donat a conèixer, esperem a veure que pot sorgir dels diversos contactes que s’estan reben, hi ha sobre la taula l’opció de fer una xerrada, i aquí es podria possar en comú.
   Tal com dius, hi han moltes necessitats i carències en quan a mobilitat a Sentmenat, també per a discapacitats (que hauria de ser prioritari). Certament sembla mentida que encara no s’hagi pres cap mesura al respecte. S’anirà informant puntualment de qualsevol novetat. Salut!

   Me gusta

 2. Hola Txiki, un projecte semblant ja el vem proposar fa uns anys la secció excursionista, però vem aconseguir poqueta cosa, només arreclar el camí fins la font de can roure i el pas per sota el pont de Castellar enllaçant el parc de la riera amb el camí de can Sanosa.
  Tot i així, el teu projecte és molt més complet, per això estic a la teva disposició per intentar portar-lo a terme,
  Sempre he cregut que fora gairebé imprescindible la comunicació dels camins del poble amb els dels pobles veïns.
  Salutacions
  Pere

  Le gusta a 1 persona

  1. Hola Pere! Gràcies per la teva resposta i comentari, així com la informació i antecedents, que desconec completament.

   La proposta que vaig fer i presentar a la iniciativa de pressupost participatiu és una suma d’idees que vaig pensant a partir de l’experiència de circular pels nostres carrers. I certament penso que tenim una gran xarxa de camins molt poc connectada entre si, i amb petites accions es milloraria molt.

   Penso que completar la connexió del camí de la riera com a corridor ‘natural’ i saludable que travesi tot el nucli, permetria una gran millora, un primer pas. No entenc com no s’ha fet abans…

   Bé, ja fas prou aportant idees i informació, i potser arribat el moment de votar, doncs tot el suport i difusió serà benvingut. A veure si l’ajuntament es mou… el temps corre.

   Salut company!

   Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s